REPORTAŻE I WYWIADY

O UZALEŻNIENIACH - stypendium

Fundacja Inspiratornia oraz Fundacja Instytut Reportażu po raz drugi realizuje projekt mający na celu stworzenie tekstów poświęconych uzależnieniom behawioralnym, a następnie ich publikację.

W ramach  projektu, dla 9 osób, które zaproponowały najciekawsze pomysły na artykuł przewidziano mini stypendium, wsparcie merytoryczne Fundacji Inspiratornia oraz opiekę tutora z Fundacji Instytutu Reportażu.

Projekt jest realizowany już po raz drugi. Pierwszy odbył się w 2018 roku i spotkał się z ogromnym zainteresowaniem. W efekcie powstały 4 reportaże, które następnie zostały opublikowane w „Wysokich Obcasach”, „Dużym Formacie” oraz na portalu www.onet.pl i www.gazeta.pl

Aktualny projekt obejmuje powstanie 4 reportaży oraz 5 wywiadów poświęconych tematyce uzależnień behawioralnych.

Reportaże i wywiady 2019:

Uzależnieni od uzależnionych (Polityka)

Rzeczy, których się wstydzę (Duży Format)

sport jest jak papieros, alkohol... (TOK FM)

Seks i inne używki (Przekrój)

To seks naszych dzieci (Gazeta Wyborcza Magazyn Świąteczny)

Byłam wpatrzona w automat jak w Boga (Onet.pl)

Sport to zdrowie. Tak generalnie... (TOK FM)

Zosia dostała telefon, gdy miała trzy lata... (Wyborcza Katowice)

Projekt jest dofinansowany
ze środków Funduszu Rozwiązywania Problemów Hazardowych,
będących w dyspozycji Ministra Zdrowia w ramach konkursu przeprowadzonego przez
Krajowe Biuro do Spraw Przeciwdziałania Narkomanii.

4 REPORTAŻE

Fundacja Inspiratornia jest inicjatorką projektu stypendialnego dla reportażystów, którzy chcieliby zająć się tematyką nową, jeszcze nie opisaną – tematyką uzależnień behawioralnych. Wiedza Polaków na temat tych uzależnień jest bardzo niska, tymczasem XXI wiek został nazwany przez psychologów „erą uzależnień”, więc temat jest szczególnie aktualny.

– Uzależnienia są poważnym problemem zdrowia publicznego. Nie tylko alkohol czy narkotyki uzależniają – ostatnie 30 lat to czas, kiedy na świecie pojawiły się także nowe uzależnienia, nazywane behawioralnymi. Należą do nich uzależnienie od: seksu, gier online, pracy, zakupów czy hazardu – mówi Maja Ruszpel. – Szukamy reporterek i reporterów, którzy będą chcieli zająć się tematem współczesnych uzależnień. W naszym odczuciu uzależnienia behawioralne to bezdyskusyjnie temat na pogłębiony reportaż. Reportaż z wyrazistym, niejednoznacznym psychologicznie bohaterem, z odniesieniem do jego osobistego, indywidualnego doświadczenia, do współczesnej wiedzy naukowej oraz osadzeniem go w kulturze i społeczeństwie XXI wieku.

Inspiratornia realizuje swój projekt wspólnie z Fundacją Instytut Reportażu dzięki dofinansowaniu ze środków Funduszu, Rozwiązywania Problemów Hazardowych.

Obie organizacje pozarządowe uzupełniają swoje działania – Fundacja Instytut Reportażu zapewnia opiekę tutoringową oraz konsultacje i doradztwo w czasie powstawania reportaży. Fundacja Inspiratornia wspiera merytorycznie w kwestii uzależnień behawioralnych – rekomenduje najnowsze badania naukowe, ekspertów i naukowców zajmujących się tą tematyką, ale przede wszystkim pomaga w znalezieniu ciekawych bohaterów reportażu czyli osób uzależnionych.

– Przez prawie 10 lat istnienia Fundacji Inspiratornia zaczęliśmy być rozpoznawalni w środowisku wspólnot samopomocowych, które gromadzą hazardzistów, seksoholików czy siecioholików. Ludzie ci nabrali do nas zaufania; niektórzy z nich współpracowali z nami przy okazji warsztatów dla dziennikarzy poświęconych uzależnieniom behawioralnym czy audycji radiowych. Wierzymy, że i tym razem tak będzie. Jesteśmy już po wstępnych rozmowach z bohaterami, którzy wykazują chęć współpracy przy powstawaniu reportaży – mówi Maja Ruszpel.

UWAGA – rekrutacja do projektu zakończyła się 4 sierpnia. Komisja rekrutacyjna złożona z przedstawicieli obu Fundacji wybrała cztery osoby, kwalifikujące się do udziału w projekcie. Podczas analizy zgłoszeń oceniane bęło przede wszystkim: doświadczenie reporterskie zgłaszającej się osoby oraz jej pomysł na reportaż.

ostatnia-9c.jpg

Projekt jest dofinansowany ze środków
Funduszu Rozwiązywania Problemów Hazardowych,
będących w dyspozycji Ministra Zdrowia
w ramach konkursu przeprowadzonego przez Krajowe Biuro do Spraw Przeciwdziałania Narkomanii.

GODZINY KONTAKTU

ADRES

WSPIERAJĄ NAS:

TU NAS ZNAJDZIESZ:

W razie potrzeby kontaktu w innym czasie, prosimy o przesłanie maila. Postaramy się odpowiedzieć jak najszybciej.

PON. - PIĄT.

Zielone Zacisze 3 lok. 111