DEBATY I WYKŁADY

JACK KONTRA JACK

Dwóch policjantów, odmienne kierunki myślenia. Porównanie prawnej polityki narkotykowej Stanów Zjednoczonych i Polski.

Gościem dyskusji był Jack Cole - były policjant, detektyw, były przewodniczący organizacji LEAP (the Law Enforcement Against Prohibition) i jeden z pięciu jej członków - założycieli.

W dyskusję, prezentując polskie podejście do polityki narkotykowej, włączył się Jacek Wrona - były komisarz Policji; 15 lat pracy w pionie d/w z przestępczością narkotykową; służył m.in. w: Centralnym Biurze Śledczym Komendy Głównej Policji w Warszawie; był wykładowcą Instytutu Służb Zwalczających Przestępczości Kryminalną Wyższej Szkoły Policji w Szczytnie.

Termin: 05.10.2010; miejsce: Sala Balowa w Pałacu Tyszkiewiczów-Potockich, Kampus Główny, Krakowskie Przedmieście 26/28, organizator: Fundacja Inspiratornia we współpracy z Klinika Prawa Uniwersytetu Warszawskiego - Sekcja Redukcji Szkód.

Czy spełnił się amerykański sen? Czyli... czym skończyła się zapoczątkowana 40 lat temu przez prezydenta Nixona wojna z narkotykami - wykład Jacka Cole w Nowym Wspaniałym Świecie. Podczas wykładu Jack Cole opisywał narodziny restrykcyjnej polityki narkotykowej, za czasów prezydentury Richarda Nixona, który to zainicjował „wojnę z narkotykami”, w latach 60-tych.

Termin: 06.10.2010; ul. Nowy Świat 63, organizator: Fundacja Inspiratornia we współpracy z Krytyką Polityczną.

WYKŁAD JACKA COLE

Anchor 9